Plućna Hipertenzija

O bolesti PH

Plućna hipertenzija (PH) je širok, inkluzivan naziv za grupu nekoliko hroničnoh bolesti koje pogađaju srce i pluća. Neki oblici (podtipovi) PH-a su retki kao i brzo progresivni, iscrpljujući i sa smrtnim ishodom. Kod plućne hipertenzije, arterije koje sprovode krv od srca do pluća se sužavaju iz ,do sada, još nepoznatih razloga.
Simptomi

Simptomi

Osobe koje boluju od plućne hipertenzije imaju raspon simptoma koji variraju po intenzitetu u zavisnosti of ozbiljnosti njihovog stanja. Najčešći simptomi su:

Dijagnoza

Dijagnoza Plućna arterijska hipertenzija često se ne dijagnostikuje na vreme zato jer se njeni rani simptomi mogu pomešati sa simptomima drugih kardio-respiratornih stanja.

PH i funkcionalna klasa

Šta je WHO funkcionalna klasa? Funkcionalna klasa Svetske zdravstvene organizacije (WHO) opisuje koliko je ozbiljna pacijentova plućna hipertenzija (PH).1 Postoje četiri različite klase – I je najblaži, a IV najteži oblik PH. Dodeljivanje funkcionalne klase pomaže timu za medicinsku negu osoba obolelih od PH da shvate kako ovo stanje pogađa pacijenta.