NOVA ERA U LEČENJU PLUĆNE ARTERIJSKE HIPERTEZIJE: Predstavljamo WINREVAIR – SOTATERCEPT

Predstavljamo vam još jednu biološku terapiju za PAH kojoj smo (videćete i zašto u daljem tekstu) posvetili posebnu pažnju.

Već znamo da je plućna arterijska hipertenzija stanje gde se krvni sudovi koji snabdevaju pluća kiseonikom sužavaju, što otežava rad srca i često dovodi do ozbiljnih srčanih problema i pogoršanja bolesti. To se najčešće manifestuje osećajem umora, teškim disanjem, sinkopama, edemima to jest sve češćim zadržavanjima tečnosti u organizmu, glavoboljama,  pojavom cijanoze usana kao i brzim padom kiseonika u krvi.

Od pojave prvih terapija za PH, decenijama se koriste isti ili slični lekovi čije je delovanje usmereno isključivo tretiranju posledica PAH, vazodilatatornim mehanizmima.

Međutim, krajem marta tekuće 2024.godine, FDA je odobrila prvi biološki lek za lečenje PAH. U pitanju je WINREVAIR (SOTATERCEPT. Ovaj lek otvara novo poglavlje u borbi protiv ove opake i teške bolesti.

”U poređenju sa prethodnim tretmanima za PAH koji su samo širili arterije, WINREVAIR ima potencijal da „dramatično promeni“ fizičku funkciju i kvalitet života pacijenata”, rekao je Mahesh Patel iz Merck Research Laboratories.” Tu ne govorimo samo o olakšanju simptoma – WINREVAIR ide dublje, ciljajući na sam uzrok bolesti!”

ciljaju vrlo specifične puteve ili komponente unutar ljudskog tela, čineći ih efikasnijim u nekim slučajevima. WINREVAIR deluje tako što inhibira signalizaciju aktivina, put koji igra ključnu ulogu u napredovanju PAH.

WINREWAIR deluje tako što cilja vrlo specifične puteve ili komponente unutar ljudskog tela, čineći ih efikasnijim u većini slučajeva.

Ovu prvu od FDA agencije odobrenu biološku terapiju čije je generičko ime Sotatercept-csrk, razvila je farmaceutska kompanija Merck kod nas poznatija pod imenom (MSD).

Credit: Merck

Krenimo dakle od samog početka.

Zašto se ovaj lek smatra prekretnicom u lečenju PAH i šta čini WINREVAIR posebnim?

WINREVAIR je biološki lek, što znači da je napravljen od bioloških, živih komponenti ili onih kreiranih biotehnološkim metodama i bioinženjeringom. Razlikuje se od tradicionalnih lekova koji su hemijski sintetisani, jer cilja vrlo specifične puteve unutar ljudskog tela, čime potencijalno smanjuje neželjene efekte i povećava efikasnost lečenja.  WINREVAIR pristupa problemu regulišući preterani rast ćelija krvnih sudova pluća, što dovodi do strukturalnih promena u njima. Ovaj način tretiranja konkretnih uzroka koji dovode do nastanka PH, ne samo da poboljšava stanje  pluća i srca, već potencijalno menja tok same  progresije PAH  jer ciljano utiče na uzrok bolesti.  Remodelovanjem oštećenih krvnih sudova, kao i sprečavanjem progresije bolesti na molekularnom nivou,

Ukratko, WINREVAIR (Sotatercept) deluje tako što reguliše osnovne uzroke PAH.

 Šta je to Winrevair – Sotatercept?

Sotatercept je jedna od prvih  bioloških terapija za plućnu hipertenziju, pa zato i spada u grupu novih, potpuno drugačijih, revolucionarnih tretmana za PAH koji su  pre pojave Sotatercepta,  tretirali ovo teško stanje samo konvencionalnim lekovima.

Koja je razlika između biološke i konvencionalne (klasične) terapije?

Biološki lekovi  se razlikuju od tradicionalnih lekova koji su hemijski sintetisani, jer ciljaju vrlo specifične i preciznije puteve  bolesti unutar ljudskog organizma, čime potencijalno smanjuju neželjene efekte a povećavaju svoju efikasnost. Sotatercept  deluje unutar tela na molekularnom i ćelijskom nivou tako što određenim biološkim inženjeringom stvara promene I , i mogu imitirati ili blokirati prirodne procese u određenim o odgovorne za nastanak I progresiju bolesti. Oni mogu biti usmereni na specifične proteine, receptore ili ćelije imunološkog sistema. Konkretno, u slučaju Sotatercepta njegovo dejstvo je usmereno na proteine.

Konvencionalni lekovi obično deluju putem hemijskih interakcija na širi spektar ciljeva unutar tela, što može dovesti do širih efekata, uključujući i neželjene reakcije. Uobičajeni konvencionalni lekovi koji se koriste za lečenje PAH uključuju antagoniste kalcijumskih kanala, inhibitori fosfodiesteraze tipa 5 (PDE5 inhibitori), i prostaciklini. Ovi lekovi deluju tako što šire (dilatiraju) krvne sudove u plućima, što može poboljšati simptome i funkcionalnu sposobnost pacijenata ali ne u koliko i biološka terapija.

Biološki lekovi su često efikasniji za lečenje određenih kompleksnih bolesti kao što su autoimune bolesti, rak i genetski poremećaji i plućna arterijska hipertenzija gde konvencionalni lekovi ne mogu adekvatno ciljati uzrok bolesti.

Konvencionalni lekovi mogu biti vrlo efikasni u lečenju širokog spektra uobičajenih bolesti, ali ponekad ne mogu pružiti ciljanu terapiju potrebnu za specifične bolesti.

Možemo zaključiti da biološki lekovi predstavljaju naprednu klasu terapeutika koji nude specifičnije, često efikasnije lečenje za kompleksne bolesti, dok su konvencionalni lekovi široko korišćeni i ekonomičniji, ali ponekad manje potentni u svojoj efikasnosti.

WINREWAIR (Sotatercept) direktno utiče na remodelovanje oštećenih krvnih sudova, smanjujući otpor u plućnim arterijama i poboljšavajući funkciju desnog srca.

Kako se WINREVAIR koristi?

WINREVAIR se aplicira kao subkutana injekcija, što znači da se injektira direktno ispod kože. Ovaj postupak se obavlja svake tri nedelje i može ga izvršiti zdravstveni radnik ili sam pacijent nakon odgovarajuće obuke. Jednostavnost primene čini WINREVAIR izuzetno pristupačnim za pacijente, omogućavajući im da nastave sa svojim uobičajenim životom uz minimalne prekide.

Klinički Rezultati i prednosti

Zabeležen je značajan porast tolerancije pacijenata na fizičke aktivnosti: Tokom kliničkih ispitivanja, WINREVAIR je doveo do značajnije boljeg tolerisanja  fizičkog napora obolelih. Pacijenti su mogli da prepešače dodatnih 41 metara u šestominutnom testu hodanja nakon 24 nedelje tretmana. Ukoliko vam 41 metar deluje malo, imajte na umu da je ta razdaljina skoro cela širina profesionalnog fudbalskog terena po standardima FIFE. 45m širine sa 90 metara dužine što je za PAH pacijente zaista spektakularan rezultat.

Smanjenje kizika od kliničkog pogoršanja: Lek je značajno smanjio rizik od hospitalizacije zbog PAH i generalno je poboljšao zdravstveno  stanje pacijenata u čak 84% slučajeva.

Poboljšanja u Funkcionalnoj NYHA Klasifikaciji srčane slabosti: Ovo ukazuje na opšte poboljšanje simptoma i sposobnosti pacijenata da obavljaju svakodnevne aktivnosti sa značajnim poboljšanjem fizičkog napora.

Osim toga jedna od najznačajnijih stvari je i  gore navedena činjenica  da je lek pokazao pozitivne efekte na samu strukturu krvnih sudova. Remodulacijom ih je vraćao u bolje stanje čineći zidove krvnih sudova tanjim i funkcionalnijim a rad srca mnogo lakšim.

Nakon detaljnijeg  rezimea, možemo zaključiti da je odobrenje ovog leka  veliki korak u medicini te kao takav pruža novu nadu za mnoge ljude koji žive sa ovom teškom bolešću. Doktori i pacijenti sada imaju novi, moćni alat u borbi protiv plućne arterijske hipertenzije, bolesti koja do sada nije imala mnogo opcija za lečenje.

Zahvaljujući napornom radu i istraživanju, lek WINREVAIR će uskoro biti dostupan onima kojima je najpotrebniji.

Ukratko, kada kažemo WINREVAIR (Sotatercept) tada pričamo o malim čudima u  nauci koja menjaju živote na bolje, i o tome kako nikada ne treba odustati od života i nadanja. Ovaj lek će nam uskoro pokazati ono o čemu smo do juče mogli samo sanjati, otvoriće nam vrata sadašnjosti i pokazati nam neku novu, svetliju budućnost, ne samo za nas, već i sve naredne generacije pacijenata.

Nije teško zaključiti da sa WINREVAIR-om budućnost počinje sada – kako glasi i naš ovogodišnji slogan sa kojim ćemo simbolično obeležiti kako svetski dan Plućne hipertenzije u maju mesecu, tako i našu celokupnu borbu protiv PAH, koja sigurno ne bi bila ovako snažna i istrajna da nas sve ove godine nije vodila žudnja za životom i vera u neko bolje sutra koje nam donosi i bolje, savremenije terapije.

Danas upravo pišemo o novim biološkim terapijama, dakle – BUDUĆNOST POČINJE DANAS.