PROBOJ U LEČENJU PLUĆNE ARTERIJSKE HIPERTENZIJE: Upoznajte Seralutinib

PROBOJ U LEČENJU PLUĆNE ARTERIJSKE HIPERTENZIJE: Upoznajte Seralutinib

Plućna arterijska hipertenzija (PAH) predstavlja ozbiljno stanje koje pogađa srce i pluća, ali novi napredak u medicini donosi svetlu tačku nade. Seralutinib, lek koji se udiše, pokazao je obećavajuće rezultate u smanjenju otpora u plućnim krvnim sudovima, ključnog faktora koji doprinosi napredovanju ove bolesti.

U toku 24-nedeljne studije pod nazivom TORREY farmaceutske kuće Gossamer bio  pacijenti koji su koristili Seralutinib zabeležili su značajno smanjenje otpora za 14,3% u poređenju sa onima koji su uzimali placebo. Ovaj uspeh je postignut uz korišćenje standardnih tretmana za PAH, što ukazuje na veliki napredak u borbi protiv ove teške bolesti.

Seralutinib je specijalno formulisan kao suvi prah koji se udiše direktno u pluća, delujući tačno tamo gde je najpotrebniji, dok istovremeno minimizira efekte na ostatak tela. Zahvaljujući svom jedinstvenom načinu dostave, Seralutinib omogućava da se visoka koncentracija leka postigne upravo u plućima, daleko veća nego u krvi, što potvrđuje njegovu efikasnost direktno na mestu problema.

inhalator kojim se lek aplicira direktno u pluća

 

Studija je takođe pokazala poboljšanja u sposobnosti pacijenata da hodaju veće razdaljine, što je važan pokazatelj ozbiljnosti PAH. Posebno su koristi bile izražene kod pacijenata sa naprednijim stadijumom bolesti. Takođe, došlo je do smanjenja nivoa biomarkera koji ukazuje na stres desnog srca, što sugeriše smanjenje opterećenja srca i potencijalno olakšanje simptoma.

Iako su neki pacijenti iskusili blagi do umereni kašalj kao nuspojavu, opširniji odgovori od proizvođača leka su umirujući. Kašalj se javlja usled iritacije pri udisanju suvog praha i može se smatrati kratkotrajnom neprijatnošću, a ne trajnom nuspojavom.

Osim toga, Seralutinib ne samo da deluje na PAH, već pokazuje potencijal u smanjenju težine plućne fibroze, pružajući jasne dokaze o njegovoj sposobnosti da moduliše i potencijalno regeneriše oštećena plućna tkiva.

Kako Seralutinib napreduje kroz klinička ispitivanja, budućnost lečenja PAH izgleda sve svetlija. Ovo bi mogao biti početak nove ere u pristupu ovom izazovnom stanju, donoseći nadu mnogim pacijentima i lekarima. Sa nestrpljenjem očekujemo da Seralutinib dođe i na naše tržište!