APHEC 2022 – Godišnja evropska konferencija o plućnoj hipertenziji

APHEC 2022 – Godišnja evropska konferencija o plućnoj hipertenziji

PH Srbija je i ove godine priustvovala i ponosno predstavljala sve PH pacijente iz Srbije na godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije obolelih od plućne hipertenzije APHEC 2022 koja je održana u Barseloni od 03. do 06.11.2022.

Konferencija je bila i više nego sadržajna, u tolikoj meri da su predavanja na dnevnom nivou trajala i po punih 12 sati. Ne možemo da se žalimo, jer to je bilo tako zato što su godine pred nama veoma optimistične za sve PH borce. Imali smo priliku da slušamo izlaganja  najeminentnijih specijalista i PH stručnjaka, kao i da vidimo prezentacije o novim lekovima farmaceutskih kuća sa kojima sarađuje PHA Europa, ali i PH Srbija. Kao nikada do sada, možemo ponosno da kažemo da se uporedo sprovodi više kliničkih studija i testiranja najsavremenijih terapija koje za cilj imaju bolji kvalit života pacijenta, kako u mirovanju, tako i tokom fizičkog napora. Pratićemo studije i o tome će biti zasebnih vesti, a nadamo se da će ovi lekovi nakon testiranja biti dostupni i vama, dragi naši članovi i prijatelji.

Na APHEC-u 2022 ponovo su predstavljeni novi vodiči za dijagnostiku i lečenje PH, doduše, ovoga puta je samo predstavljanje bilo dosta temeljnije, pre svega jer su predstavljeni svi pristupi u dijanostici i lečenju za svaki oblik PH pojedinačno. Vodiče su predstavljali sami autori, od prof. Štefan Rozenkrana, koji je vodiče premijerno predstavljao i u Beogradu, ali i prof. dr Olivije Sitbon i prof. dr Marin Delakroa.  Važnost ovih vodiča je od presudnog značaja za sve nas jer upravo pacijente stavlja u prvi plan, osnažujući naš glas dodatno.

Na predavanjima najprominentnijih farmaceurtskih kuća iz čitavog sveta prikazane su  i nove terapije koje bi mogle drastično poboljšati kvalitet života obolelih od plućne hipertenzije.
PH Srbija je imala i nekoliko sastanaka sa farmaceutskim kućama poput GossamerBio, OrphaCare, Respira i AOP Health, gde smo otvoreno tražili da najinovativniji lekovi dođu i u našu zemlju. Susreli smo se i sa starim prijateljima bez čije podrške ne bismo mogli – tu pre svega ističemo podršku prijatelja i partnera iz kompanija MSD i Janssen.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici iz 25 zemalja, a ovo je bila prilika da nam se zvanično pridruže i udruženja iz Belgije i Holandije.

 

Ovogodišnji APHEC je za nas od velikog značaja, jer ne samo da smo se videli sa svim prijateljima i partnerima uživo nakon dve godine održavanja virtuelnih konferencija, već smo sa konferencije otišli ohrabreni i sa dodatnim žarom da učinimo puno više za sve naše pacijente. Videvši šta nas sve dobro čeka na polju terapija i dijagnostike, možemo samo da kažemo da ćemo se boriti da svaki novi lek, svaki boljitak u dijagnostici i svaka informacija koja je od značaja za pacijente, u najkraćem roku bude dostupna i u Srbiji. Podržimo jedni druge da bi nam svima bilo dobro.

Zahvaljujemo se organizatoru konferencije PHA Evropi na gotovo perfektno organizovanom događaju i sa nestrpljenjem čekamo narednu konferenciju. Hvala vam na svemu dragi prijatelji.
Velikoj PH porodici želimo zdravlje i uspeh u narednom periodu.