Naši ultramaratonci u samom svetskom vrhu! Vraćaju se sa medaljama i toplom ljudskom pričom!

Naši ultramaratonci u samom svetskom vrhu! Vraćaju se sa medaljama i toplom ljudskom pričom!

Jedna od najtežih trka Sahara race 2017 se završila nakon sedam iscrpljujućih, neizvesnih dana. Inače, ova trka je jedna od deset najzahtevnijih trka izdržljivosti prema magazinu “Time”. Stazu od 250 kilometara završilo je 77 takmičara od ukupno 104 koji su trku započeli pre 7 dana. U trci su učestvovali najbolji ultramaratonci iz 40 zemalja sveta. Tim koji je osnovala PH Srbija, Inspired by HOPE i u kome su naši najbolji ultramaratonci Jovica Spajić i Marina Lazić, ostvarili su zaista neverovatan uspeh i veliki podvig. Nismo ni sumnjali da će naši istaknuti ultramaratonci i ovaj put biti na samom vrhu.

Uspešno su završili trku od 250 kilometara po namibskoj pustini koja se iz sigurnosnih razloga nije odigrala u Sahari, kako njeno ime i govori. U, bez sumnje, najsurovijim i najtežim uslovima za trčanje, posle 7 dana izuzetne borbe, na granici ljudske izdržljivosti, impresivno su predstavljali Srbiju i srpski ultramaraton, ali pre svega obolele od plućne hipertenzije. Ovim neverovatnim humanim činom, gde su trčali do poslednjeg atoma snage pokazali su da su imali izuzetan motiv – pomoći i skrenuti pažnju u javnosti na plućnu hipertenziju.

Jovica Spajić, najbolji srpski ultramaratonac trku je završio na visokom drugom mestu, iza Moa Fustoka. Sve vreme smo imali priliku da pratimo izuzetnu borbu titana koja je mahom bila rezervisana za trojicu prvoplasiranih među kojima je u svim etapama trke bio i naš Jovica Spajić čija se izdržljivost, brzina i upornost merila sa neverovatim postignućima ljudskog tela i duha.

Marina Lazić, najbolja srpska ultramaratonka, zauzela je prvo mesto na Sahara Race, u kategoriji žena od 30-39 godina i 7. mesto u generalnom plasmanu u kategoriji žena. Ono što je zadivljujuće u ovom izuzetno teškom poduhvatu je i Marinino posebno stanje u kom je trčala, naime, naša ultramaratonka je postigla neverovatne rezultate iako je u drugom stanju, te je celu trku trčala ’’muški’’ iako je u 12.nedelji trudnoće. Posebne čestitke i divljenje za ovaj hrabri poduhvat.
Da li su mogli na teži način to uraditi – nisu, da li su mogli na impresivniji način to uraditi – nisu. Uspeli su u čast svih obolelih od plućne hipertenzije da istrče jednu od najtežih trka na svetu. Svaka čast Inspired by HOPE timu i udruženju pacijenata Plućna hipertenzija Srbija, na impresivnom projektu i rezultatu koji su ostvarili u neverovatnim uslovima i velikoj konkurenciji.

Marina i Jovica su nam jednom prilikom rekli: ’’Trčimo sa ciljem da motivišemo druge ljude svojim ostvarenim ciljevima. Posvećenošću i dubokom verom u svoj put mogu se pomeriti sve granice, možemo pobediti sebe. Bez obzira da li je pred nama trka ili neka životna prepreka, ne smemo se nikada predati” Svime što su do sada uradili, sasvim sigurno su nas uverili da je njihov moto koji je inspirisanim nadom, inspiracija za sve nas da se nikada ne smemo predati.

Veliko poštovanje na podvigu koji ste učinili. BRAVO!