Humanost na vrhu Evrope: Moja pluća otvaram za sve Vas

Humanost na vrhu Evrope: Moja pluća otvaram za sve Vas

Inspired by HOPE team koji je nastao kako bi se podigla svest u javnosti o plućnoj hipertenziji i ukazalo na značaj uspostvaljanja što ranije dijagnoze, nastavlja da nas oduševljava svojim poduhvatima.

Tim je sačinjen od zaista izuzetnih ljudi, pre svega humanista ali i izuzetnih sportista koji ne štede sebe niti svoje telo kako bi pomogli ovim zaista ozbiljno bolesnim ljudima.

Želimo da Vam predstavimo novog člana ovoga zaista sjajnog tima i tako kao Sport klub, nastavimo da podržavamo ove hrabre borce. To je alpinista, ekstremni penjač Aleksandar Milosavljević, čiji intervju objavljujemo u celosti.

Od kada se baviš alpinizmom?

“Alpinizmom i ekstremnim planinarenjem se bavim duže od deset godina, ali sam od 2015. aktivan i na internacionalnim ekspedicijama”.

Poslednji uspon?

“Poslednji uspon nakon Kilimandžara (Uhuru Peak 5895mnv – 2017. godina) je bio u julu 2018. na planini Elbrus, koji je najviši vrh Evrope na visini od 5642 metara nadmorske visine”.

Šta je to što te pokreće i što ti daje motiv da pred sebe postavljaš tako velike izazove?

“Jedan od glavnih pokretača je unutrašnji mir koji postižem na velikim visinama, gde svakim korakom spoznajem prvenstveno samog sebe, probivši svaki put svoje imaginarne limite. Kako svako od nas ima neki životni put i cilj, moja misija je da dosegnem svih sedam najviših vrhova na sedam kontinenata, što predstavlja veliki izazov, ali i san svakog ekstremnog penjača”.

Koji je naredni projekat koji ćeš realizovati?

“Sledeći izazov koji je ispred mene je najviši vrh obe Amerike, a to je vrh Akonkagva koji se nalazi u Argentini, a ta ekspedicija je predviđena za februar 2019. godine”.

Zašto i kako si se odlučio da se priključiš Inspired by HOPE timu?

“Kako svaki vrh na koji se popnem i sav trud i napor posvetim nekome i kako se trudim da mlade ljude oko sebe okrenem sportu, jednog dana sam saznao za ljude koji boluju od PH, čitajući o samoj bolesti i simptomima, otkrio sam da postoji jedna neopisiva sličnost… disanje. Disanje na velikim visinama u velikoj meri podseća na disanje naših prijatelja iz PH, jer kako se oni bore za svaki udisaj, tako se i ja borim kada sam gore visoko i daleko…Tada je bilo sigurno, svaki sledeći vrh biće posvećen tim velikim ljudima koji se bore za svaki udisaj, baš kao i ja u uslovima koji vladaju na tim visinama”.

Poruka za sve PH borce?

“Ja moja pluća otvaram za sve Vas”.