UNITED PULMONARY HYPERTENSION TEAM. Zajedno možemo više!

UNITED PULMONARY HYPERTENSION TEAM. Zajedno možemo više!

Na upravo završenom IRONMAN 70,3 takmičenju u Puli – Hrvatska, ujedinjeni tim United PH team, sastavljen od 11 sportskih divova, 7 iz Hrvatske, 3 iz Slovenije i jedan iz Srbije, postavio je izuzetno zapažen rezultat. Iako sam rezltat nije u prvom planu moramo naglasiti da je upravo štafeta našeg tima osvojila prvo mesto!

Ono zbog čega smo učestvovali ovako ujedinjeni i pokazali koliko jesmo zaista jaki, a to je topla i humana misija koju smo želeli da ispričamo, u potpunosti je uspela. Naš tim sigurno jedan od najzapaženijih, kažu mnogi i najlepših, računajući i sportiste i ekipu koja je bila uz njih, pokazao je upravo na stazi, svoje pravo lice. Hrabri i odvažni poistovetili su se sa svim obolelim osobama od PH, ponosno noseći dresove kojima su želeli da podignu svest u javnosti o PH, ukažu na značaj uspostavljanja što ranije dijagnoze, kao i da svi oboleli od PH moraju da imaju jednak tretman, ma gde god oni živeli. Ovim gestom, ovaj tim, je zaslužio sve pohvale, jer upravo ovakvim stavom vraćaju dostojanstvo svakom obolelom. Celokupna zajednica obolelih od PH iz BiH, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Srbije, su se osećale ponosno jer su znale da ih prezentuju izuzetni ljudi.

Napore kroz koji su prošli su sigurno izuzetni ali osmeh, radost i zadovoljstvo nakon trke govore mnogo o njima.
Hvala vam još jednom veliki ljudi! Hvala Hrvati, Hvala Slovenci, Hvala Srbi – Hvala u ime svih obolelih od PH koje ste sa ponosom tamo predstavljali!
Jedan od Ironmana je bio i naš Marko Stanković. Izuzetan atleta još bolji čovek. I pored velikih problema tokom trke, nije pomislio da odustane. Hrabro je išao napred. Možda upravo i ovaj njegov divan komentar koji je osvanuo na društvenim mrežama, najbolje oslikava ko je on i kakvom timu je pripadao u Puli:

“Čast je bila ovog 17. septembarskog jutra biti u PH timu koji su činili triatlonci iz Slovenije, Hrvatske i Srbije na trećem izdanju pulskog 70.3 Ironmana sa 1.9 km plivanja,90 km vožnje bicikla i 21 km trčanja. Ovog puta zajedno i timski zarad višeg cilja od samog završetka trke a to je podizanje svesti okruženju o PLUĆNOJ ARTERIJSKOJ HIPERTENZIJI, surovoj i retkoj bolesti sa jako lošom životnom prognozom. Potrudili smo se da donekle povučemo paralelu sa svim obolelim licima, mahom mladim ljudima, čija srca kao posledicu bolesti neprestano plivaju,voze, trče maratonske trke i rade do kraja života pojedinačno za sedam aktivnih sportista. Naša izdržljivost i prevazilaženje zadatih distanci do cilja trke jednaki su njihovoj svakodnevnoj borbi s’ tim što je cilj obolelih malo pojednostavljeniji od našeg,a to je – ostanak u ŽIVOTU. U takvom poredjenju na nama u timu je samo da se poklonimo pred njihovim trudom i u zajedničko ime izguramo trku u dahu, koji im upravo vrlo često fali..sa nadom u ozdravljenje i još puno zajedničkih pobeda. ???? ???? ????”

Hvala Marko hala ti u ime svih osoba koje u celom svetu boluje od PH!

Hvala Marko hala ti u ime svih osoba koje u celom svetu boluje od PH!