Jovica Spajić – Snaga duha nas leči – POČASNI PAH AMBASADOR

Jovica Spajić – Snaga duha nas leči – POČASNI PAH AMBASADOR

Velika je čast za PH Srbiju kao udruženju pacijenata obolelih od plućne hipertenzije kao i za sportski tim pri našem udruženju Inspired by HOPE da za počasnog ambasadora ima Jovicu Spajića, čoveka koji je vođen snagom svog uma i tela, ali i verom u sebe i ono što je izvor svih snaga, uspeo ne samo da pobedi druge, već da pobedi i nadmaši sebe, pokorivši vreme i najteže terene na titanski teškoj i zahtevnoj ultra trci „Bigfoot 200“ u Americi, u saveznoj državi Vašington. Osvojio je prvo mesto ostavivši druge takmičare u maglovitim daljinama koje su se nazirale daleko iza njega na ovoj trci dugoj neverovatnih 200 milja. Kao i mnogo puta do sada, pobeđujući sebe i savladavajući sve prepreke koje ljudski duh sa sobom donosi, na bezbrojnim terenima i ultra trkama širom sveta, od Aljaske, Sahare i Amazonije, ostao je veran i iskren prijatelj nama – pacijentima – kojima su sve te trke daleke, ali nam nije daleko teško, gotovo grčevito disanje, neprestani umor, borba za vazduhom koji nam znači život. Sve ono što on kao sportista i predani ultramaratonac doživljava na svojim podvizima, iskreno i sa dubokim saosećanjem poistovećuje sa nama, ljudima koji pate usled teške i progresivne bolesti. Razume našu borbu za svaki dah, zna da nam je svaki novi dan koji sviće pobeda, pobeda duha i ranjivog tela.

Jovica Spajić

Opet, kao da vreme i ranjivost tela nije nešto što nas sve sputava ( bili zdravi ili bolesni), prelazio je težak teren u Americi, trčeći  preko duge linije grebena vulkanske planine „St. Helens“ duboke drevne šume, čije gusta zelena boja okružuje maglom okovane planine i u čijem se zagrljaju gube mnoge hladne i nemilosrdne reke koje nisu samo puka prepreka za trkače, već su izazov kome mnogi nisu dorasli. Čak i tada, Jovica je iskazao svoju podršku svima nama koji bolujemo od PAH, a možda su nam naši grčeviti udasi u borbi za malo kiseonika bili i podstrek i motiv da pobedi sebe, pobeđujući time sve ono što je savladalo nas. Upravo time nam je pružao NADU da i mi možemo da uspemo u svojoj životnoj trci. U vremenu od 56 sati, 52 minuta i tri sekunde, Jovica Spajić, čovek koji je pobedio sebe udahnjujući pri samom kraju ultramaratona našim plućima život, gde umor i borba za vazduhom nesumnjivo stižu i najzdravije, stigao je prvi na cilj, a potom je obukao našu majicu posebno dizajniranu za njega time proslavljajući život, ali i ozdravljenje duha i tela.

Ovom prilikom mu čestitamo na izuzetnom uspehu koji je postigao i zahvaljujemo se što nas je nosio u svojim mislima čak i na vrhove  vulkanske planine „St. Helens“, ali i u najubojitije predele Sahare i Amazonije.

Sa njim naš glas odjekuje mnogo dalje, i svakim njegovim novim podvigom naša pluća dobijaju na snazi, jer njegova humanost, snažna volja i nepokolebljivost je ono što nas okrepljuje, što nam daje nadu i što nam na taj način otvara puteve ka podizanju svesti o ovoj retkoj bolesti, te i skreće pažnju na činjenicu da bez podrške drugih ljudi ne možemo disati slobodno i lako. Dovoljno je da samo pomislimo da postoje tako snažni, a ujedno tako blagi i čestiti ljudi, pa da nam bude bolje u našoj svakodnevnoj borbi.

Hvala Jovice, jer kao što svaki tvoj korak na trci nas pacijente leči, tako se i mi nadamo i uzdamo u višu silu da ti podari zdravlja i snage kako bi nastavio sa svojim podvizima.

Zahvaljujemo i @skyrunningserbia_mne timu koji je ponosno stao iza Jovice kojim se svi dičimo.

IMG-87fa69ba033b6584982c36f0d63f9620-V