05.05. SVETSKI DAN PLUCNE HIPERTENZIJE

05.05. SVETSKI DAN PLUCNE HIPERTENZIJE


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
05. maj, Svetski dan Plućne Hipertenzije
U celom svetu se 05. Maj obleževa kao Svetski dan Plućne Hipertenzije, u cilju podizanja svesti opšte i stručne javnosti o ovoj retkoj bolesti. Plućna Arterijska Hipertenzija (PAH) je retka, teška, progresivna i životno ograničavajuća bolest ukoliko se ne leči. . U nekim slučajevima, jedino i krajnje izlečenje jeste transplatacija pluća. Savremena kombinovana PH terapija u mnogome je uticala na poboljšanje kvaliteta života i preživljavanje u ovoj populaciji pacijenata. Medjutim mnogi od ovih lekova nisu dostupni u našoj sredini. Veliki značaj u prognozi i u lečenju predstavlja i uspostavljanje što ranije dijagnoze. Rana dijagnostika i rano započinjanje specifične terapije koraci su ka boljoj prognozi i stabilnosti bolesti. Medjutim, vreme do dijagnoze često je produženo. Razlog su nespecifični simptomi koji su često bliži nekim drugim manje teškim oboljenjima ( astma, HOBP, anksioznost, srčana insuficijencija, hipertireoza..).
U svetu se sa velikim uspehom koristi preko 14 lekova koji u značajnoj meri olakšavaju simptome i poboljšavaju kvalitet života pacijenata obolelih od Plućne Hipertenzije, a ono što je i najvažnije usporavaju napredovanje bolesti i produžavaju život pacijenata.
Oboleli od Plućne Hipertenzije u Srbiji
„U Srbiji je za sada registrovano oko 180 pacijenata, koji koriste samo jedan jedini dostupan lek, i to uz mnogo muke stečen za ovu indikaciju. Prema smernicama Evropskog Torakalnog i Kardiološkog udruženja (ERS/ECA) kao i smernicama Američkog Torakalnog udruženja (ATS) aktuelno kombinovana terapija je sada već inicijalna i trebalo bi da bude inicijalna terapija za ove pacijente. Međutim, apsurdno je da se u Srbiji jednim lekom leče svi, i oni mlađi i oni stariji, i oni sa različitim oblicima i stepenima oboljenja. Pacijenti u Srbiji su uskraćeni za osnovnu i za život neophodnu terapiju koja je dostupna gotovo svuda u svetu, pa čak i u regionu ( Bugarska, Rumunija, Madjarska, Slovenija, Hrvatska…). Pacijenti u Srbiji umiru u najboljim godinama, a čak i to malo godina, žive u vrlo teškim i nehumanim okolnostima. Diskriminisani su i uskraćeni osnovnog prava, prava na ravnopravno lečenje. Da u svetu ne postoji široka paleta odobrenih lekova koje dokazano značajno daju rezultate, ovo njihovo stanje bi bilo razumljivo, medjutim lekovi i to širokodostupni postoje, osim za gradjane Srbije. Ta terapija im može pomoći da lakše žive, umnogome poboljša kvalitet života i značajno im produži život“ – napominje Danijela Pešić, oblela od PAH i osnivač udruženja PH Srbija.

Udruženje pacijenata Plućna hipertenzija Srbija, će Svetski dan obeležiti 10.05. na Salašu 137 u Čeneju , kod Novog Sada u 15h, gde će uz članove udruženja, obolele od PH i njihove rodbine i prijatelja, prisustvovati i najeminentniji doktori i srtučnjaci iz oblasti PH.
Pozivamo Vas da nam se pridružite na druženju i koktelu, kako bismo zajedno obeležili ovaj veliki i izuzetno važan dan koji se obeležava još u 89 zemalja sveta, pod istim sloganom: „ Ostani bez daha za PH“
PH Srbija