Udruženje pacijenata Srbije obeležilo Svetski dan plućne hipertenzije – WPHD 2017

Udruženje pacijenata Srbije obeležilo Svetski dan plućne hipertenzije – WPHD 2017


Udruženje pacijenata PH Srbija je sa svojim članovima, njihovim porodicama, doktorima i prijateljima 10.05. obeležilo po drugi put Svetski dan PH. Ovoga puta smo izabrali da to bude u autentičnom ambijentu vojvođanskog salaša – Salaš 137.
Na druženju je pored neočekivano velikog broja pacijenata koji su došli iz različitih krajeva Srbije i Vojvodine, na čemu im se zahvaljujemo, prisustvovao i veliki broj doktora, direktora klinika, načelnika, profesora, docenta… Veliku zahvalnost dugujemo i Institutu za Plućne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice koji su se postarali da se svi osećamo fenomenalno. Uz lepo posluženje, svi prisutni, a naročito pacijenti, su imali prilike da na fenomenalnim predavanjima dobiju važne životne savete u vezi sa ishranom i aktivnostima, a dobili su i odličnu praksu u sprovođenju vežbi koje su od izuzetnog značaja.

Imali smo prilike da otvoreno razgovaramo o svemu sa našim dragim doktorima koji su veoma strpljivo razgovarali sa svakim pacijentom posebno. Ta sjajna povezanost i duboko međusobno razumevanje, koje vlada između doktora, pacijenata i njihovih porodica se ponovo snažno osetila i dala nam još veću nadu da nastavimo da se borimo još više i još jače.
Imali smo i tu čast, da nam veoma poseban gost, mada on nije više gost, već pravi i veliki prijatelj, ne samo Udruženja nego i celokupne PH zajednice, bude i naš najbolji ultramaratonac Jovica Spajić, koji je na nedavno završenoj ultramaratonskoj trci kroz namibijsku pustinju, u dužini od 250 kilometara, trčao u čast svih PH pacijenata širom sveta. Podelio je sa nama iskustva o samoj trci, snažnom motivu koji ga je nosio kroz izuzetno tešku i napornu trku do drugog mesta na trci sa preko 27 sati trčanja u sigurno najsurovijim uslovima na svetu za trčanje. Razmenio je sa nama i dragoceno iskustvo o njegovom specifičnom zdravom načinu ishrane koja mu umnogome pomaže da izdrži sve napore na ultramaratonskim trkama širom sveta.
Vreme nam je brzo prošlo, fenomenalno korisno, lepo. Utisci svih prisutnih su više nego izuzetni. Dali su nam zadatak da ne čekamo sledeću godinu već da probamo da ovako nešto organizujemo i više puta godišnje.
Hvala i farmaceutskim kućama i njihovim predstavnicima koji su bili prisutni sa nama. Pepoznali su naš trud i zalaganje za svakoga u PH zajednici. Njihovo prisustvo nam je ulilo sigurnost da smo na pravom putu.
Hvala svima od srca koji su došli na ovako značajan dan za celokupnu PH zajednicu!
Hvala PH borcima!
PH Srbija