I PH SRBIJA NA OLIMPIJADI ZA MLADE

I PH SRBIJA NA OLIMPIJADI ZA MLADE


Spretnost, motorika, koordinacija su samo neke od veština koje su mališani uspešno razvijali kroz ovo takmičenje u kome je finalnog dana u maloj dvorani Kombank arene učestvovalo čak 480 takmičara. Najuspešnijima su medalje i pobedničke pehare dodelili nekadašnji NBA košarkaš i naš reprezentativac Vladimir Radmanović i glumac i poznati voditelj dečijih TV emisija Bojan Ivković. Po rečima generalnog sekretara Sportskog saveza Beograda Jovana Koprivice, svi koji su uzeli učešće mogu se nazvati pobednicima.

– Uzbuđenje, zadovoljstvo i osmesi na licima ovih mališana su pokazatelj da su ovakve manifestacije i te kako potrebne našoj deci. Velika zahvalnost gradskoj upravi koja nas je podržavala tokom svih takmičenja ove školske godine i uz čiju pomoć nam je omogućeno da se Male olimpijske igre održe u maloj dvorani Beogradske arene. Drugu godinu za redom veoma uspešno smo sarađivali i sa Gradskim sekretarijatom za sport i omladinu što je za posledicu imalo povećanje broja učesnika za 20 odsto. Ako se u obzir uzme podatak da smo prošle godine imali povećanje broja školske dece koja su uzela učešće u škoskim sportskim takmičenjima za 40 odsto, možemo da konstatujemo da smo zajednički odrdaili odličan posao i da se nalazimo na pravom putu – kaže Koprivica.
Male olimpijske igre u Areni imale su i humani karakter, jer su gosti ove manifestacije bili članovi Udruženja plućna hipertenzija Srbije.
– Veoma smo zahvalni ljudima iz Sportskog saveza Beograda jer smo bili u prilici da ovoj deci, njihovim nastavnicima i roditeljima podignemo svest o jednoj teškoj, retkoj i veoma progresivnoj bolesti koja posebno pogađa mlade. Plućna hipertenzija zadaje velike teškoće pacijentima ako se kasno dijagnostikuje, a bez terapije život se okončava za manje od tri godine. Srce obolelih od ove bolesti radi kao srce sedam aktivnih sportista u punom naporu, što donekle povlači paralelu između njih i nas i možda samo oni mogu da nas razumeju. I mi i oni ostajemo bez daha, s tim što se sportisti pri tim naporima bore za medalje, a mi za život – rekla Danijela Pešić, predsednica Udruženja plućna hipertenzija Srbije.