REGIONALNI PAH SAMIT 2019

REGIONALNI PAH SAMIT 2019

AKTUELNOSTI U DIJAGNOSTICI I LEČENJU PLUĆNE HIPERTENZIJE

Na upravo završenom velikom međunarodnom regionalnom Samitu posvećenom Plućnoj hipertenziji u Novom Sadu u organizaciji Instituta za Plućne bolesti Vojvodine u Kamenici, Kliničkog centra Srbije i Torakalnog Saveza Hrvatske, učestvovalo je preko 40 najeminentnijih predavača iz oblasti plućne hipertenzije iz gotovo čitave Evrope.

Veliko poštovanje i čast na svečanom otvaranju nam je ukazala i Prva dama Srbije, gospođa Tamara Vučić, izuzetni humanista i dobitnica ovogodišnjeg priznanja, koju su joj na prethodnoj konferenciji, uručile upravo osobe obolele od PH, u znak ogromne zahvalnosti za izuzetan doprinos u unapređenju položaja osoba sa PAH i nesebično zalaganje za spašavanje ljudskih života. Upravo njima, pacijentima koji se bore sa ovom retkom i teškom bolešću je u vrlo emotivnom obraćanju na ceremoniji otvaranja ovogodišnjeg Samita, dala do znanja da ih podržava u njihovoj velikoj borbi, da im se divi na hrabrosti i istrajnosti i da u toj borbi nikako nisu sami, pružajući im ogromnu podršku i iskazujući lično poštovanje prema svim stručnjacima koji se ovom temom bave u Srbiji.

Uz Nazzerena Galiea, sigurno jednog od najvećih autoriteta iz oblasti plućne hipertenzije i urođenih srčanih mana, prisustvovali su i predavači iz Austrije, Nemačke, Velike Britanije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije…

Tokom trodnevnog samita u izuzetnoj organizaciji, na predavanjima je prisustvovalo više od 200 lekara iz gotovo svih referentnih centara, kako iz primarnog, tako i iz sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, ali i preko 30 osoba sa PH iz Srbije i BIH koji su došli na Seminar u pratnji svoje rodbine.

Samit je bio sjajna mogućnost da se iz prve ruke čuje o najsavremenijim terapijama, metodama lečenja i mogućnostima kada je reč o Plućnoj hipertenziji.


Jedna od najposećenijih i najzapaženijih sesija je bila upravo naša, gde smo govorili o perspektivi PH pacijenata, a Danijela Pešić, predsednica PH Srbije je u vrlo emotivnom obraćanju publici govorila kako je to živeti sa PH. Zajedno sa njom, panel raspravi su prisustvovale i pacijentkinje iz BiH, Dajana Marić i Amina Berić, te smo tu imali prilike da čujemo njihova iskustva sa PAH, kako žive sa PH u Bosni i Hercegovini i sa kolikim ogromnim problemom se susreću, jer im nije dostupna adekvatna terapija.


Osnovna ideja samita je ispunjena, jer smo dokazali da smo zajedno mnogo snažniji i vidljiviji. Svi zajedno, struka i osobe sa PH, smo poslali snažnu poruku i izrazili nadu, da ćemo svi u regionu u što kraćem roku imati istu terapiju i živeti ostatak života mnogo kvalitetnije i dostojnije.

Inače ovaj skup je jedan od najznačajnijih skupova u Evropi posvećenih Plućnoj hipertenziji.

Najavljen je i četvrti samit koji će se održati u Srbiji u prvoj polovini oktobra 2020.

Nama kao udruženju, ostaje da i dalje sanjamo svoj san da će se jednoga dana pronaći lek za konačno izlečenje PH, sa velikom zahvalnošću prema posvećenim, hrabrim i odlučnim stručnjacima kojima smo okruženi i humanim osobama koje brinu i pomažu. Pomažu nam, kako terapijom i svojim ogromnim stručnim znanjem ali najviše svojom humanošću i poštovanjem koje imaju prema nama.

Hvala vam svima od srca!
PH Srbija