U EMISIJI ”SVET ZDRAVLJA” NA RTS-U O PLUĆNOJ HIPERTENZIJI GOVORILI SU PROF. DR ARSEN RISTIĆ KOORDINATOR NACIONALNOG REGISTRA ZA PH I DANIJELA PEŠIĆ IZ UDRUŽENJA ”PH SRBIJA”

U EMISIJI ”SVET ZDRAVLJA” NA RTS-U O PLUĆNOJ HIPERTENZIJI GOVORILI SU PROF. DR ARSEN RISTIĆ KOORDINATOR NACIONALNOG REGISTRA ZA PH I DANIJELA PEŠIĆ IZ  UDRUŽENJA ”PH SRBIJA”

Povodom Svetskog dana plućne hipertenzije, u emisiji ‘’Svet Zdravlja’’ na Radio Televiziji Srbije gostovali su Prof.dr Arsen Ristić, koordinator Nacinalnog registra za plućnu hipertenziju i Danijela Pešić iz udruženja ‘’Plućna hipertenzija Srbija – PH Serbia’’. Pešićeva navodi da je plućna hipertenzija, ne samo bolest pacijenta, već i čitave njegove porodice zbog izuzetno teškog nametnotog ritma same bolesti, gde pacijenti da bi ostali u životu moraju da kupuju lekove u inostranstvu, inače nedostupne preko Fonda, te se stalno moraju odricati krucijalno bitnih stvari, ne bi li preživeli. Takođe napominje da je bez terapije kvalitet života sveden na minimum. Prof. Ristić navodi da je potrebno imati edukovane lekare koji bi prepoznali nespecifične simptome PH. Takođe, zbog visoke cene lekova i relativno malog broja bolesnika kojima je ta terapija namenjena, lekovi kod nas uglavnom nisu dostupni. Prof. Ristić napominje da trenutno imamo bazičnu terapiju koja se može dobiti o trošku RFZO-a, ali to je jedan jedini lek kojim se ne mogu lečiti sve forme PH, to je terapija koja je predviđena za umereno tešku bolest i nije namenjena najtežim bolesnicima, te da za najteže bolesnike sa PH nema terapije. ‘’Imamo registrovane lekove i oni su formalno dostupni ali su cene tih lekova toliko velike da to nije realno za bilo koga od pojedinačnih pacijenata da to nabave.’’ Naglašava prof. Ristić, dodajući da bi se uz dobru terapiju, život pacijenata sa PH mogao najmanje dvostruko poboljšati.